måndag 29 september 2008

Kräftor kniper sticktid

Hoppas er helg har varit bra! Min helg har inte bjudit på någon stickning alls, men däremot har vi haft en väldigt trevlig kräftskiva och mysigt besök av Johanna från Göteborg. Vi lagade massor av god mat förutom kräftorna och drack god drycker. :) Johanna gjorde en superinsats i söndags när hon hjälpte till att diska... Det blir extremt mycket disk när man är mer än två personer - och jag formligen hatar att diska, därför är jag oändligt tacksam för all hjälp. :) Tre personer diskar snabbare än två!

När vi körde in Johanna till Hässleholm och tåget i söndags smet jag in på Pressbyrån och köpte mig höstnumret av Interweave Knits. Jag köpte mitt första nummer av denna trevliga lilla tidskrift i somras, och jag gillade det verkligen. Höstnumret är trevligt det också, ett par snygga sockor, söta vantar och minst ett par koftor jag blev väldigt förtjust i. Dessutom, i fredags köpte jag en present åt mig själv...


Bilden är lånad från Adlibris.


...Birgitta Forslunds och Åsa Dahlgrens fina bok Stickat och virkat: Vintage på svenska. Den är som en pralin; humoristiska mönster och underbara, underbara bilder. Inspirerande! Men... Det värsta med att bli inspirerad är att mitt heltidsjobb hindrar mig från att sticka så mycket jag vill...

tisdag 23 september 2008

Tröststickar...

Eftersom varven är så långa på min cirkelsjal tröstar jag mig med att sticka ett par sockor... Det är bara en stickgalning som kan se logik i sånt - Olas kommentar var:
- Va?! Har du gett upp sjalen?!
- Neeeej, sa jag, jag bara tröststickar lite för att varven är så långa...
- Jahaja.

För er stickande varelser där ute är situationen givetvis glasklar: I väntan på inspiration gör man något som för stunden är mer inspirerande. :)

Sockorna är Spring Forward från Knitty, som också är augustimönstret i Stickameras Sockklubb. Jag stickar dem i det apelsingula garnet jag köpte från Sannsticks häromveckan. Färgen är helt suverän... Ni har väl inte missat att oktobermönstret har kommit, det är söta Hourglass, också de från Knitty.

måndag 22 september 2008

Trädgård är kul!

Jag stickar och stickar och stickar på min cirkelsjal, men det känns som om jag inte kommer någonstans. Jag misstänker att det kan bero på att jag just nu har drygt 570 maskor på stickan, men det känns ändå lite segt. :) Hittills har jag åstadkommit ca 20 varv av Gull-pattern och det ser fint ut, riktigt fint. Jag planerar att göra en rätstickad kant runtom, tror jag, om jag inte ändrar mig och gör något annat. Ambivalenta Linda... ;)

Helgen har gått i grävandets tecken. Vi var lediga i fredags, så vi fick tre dagar i torpet vilket resulterade i två nya rabatter, tvättade fönster, gardiner i vardagsrummet, nya rullgardiner i sovrummet och gardinstänger i alla rum. Vi hann även fika på Wahlquists Conditori inne i Kristanstad (rekommenderas verkligen, det är ett mysigt fik med 50-talsstuk där kaffet bärs ut till ditt bord i kanna - ingen espresso eller correcto här inte, men däremot grymt bra service och goda kakor!) och åka en sväng till Skånes Djurpark med Jens och co. (Skulle någon av er klicka på länken - Jens är killen i kilten.)

Tillbaka till rabatterna! Vi har gjort en upphöjd surjordsrabatt där vi planterat tre rhodredendronar, en sockertoppsgarn, en dvärgkrypen, lite perenn ljung och lite annat smått och gott. Vi har även grävt om en av torpets gamla rabatter (som dock inte innehöll något annat än en tuss gräslök, en pion och två liljebaggstuggade liljor. Numera bor pionen och liljeknölarna tillsammans med olika varianter av rudbeckior - höga höstrudbeckior, strålrudbeckior, vita rudbeckior och rosa läkerudbeckior. Jag har även stoppat ner ett par sköldpaddsörter bara för att de är så söta. Dessutom luktar de gott, något jag upptäckte när jag planterade dem. Runt fötterna har de fått massor av tulpanlökar, och i surjordsrabatten har jag planterat snödroppar. Det kommer att bli hur fint som helst... :)

Växterna ser ju inte så mycket ut för världen nu, de har haft en hård flyttsommar i kruka. Förra året var de fina i Köpingsvik...


Strålrudbeckia



Läkerudbeckia



Vit rudbeckia och luktärtor



Höstrudbeckior


Trädgård är kul! Nu ska jag sticka lite cirkelsjal. Det är också kul, men det går sakta, men å andra sidan, det gör trädgård också.

onsdag 17 september 2008

Ljungrosa ullinköp





Efter en lång arbetsdag belönade jag mig med en tur till Ullcentrums affär inne i Kalmar. Där inne kryllade det av små damer som pratade skånska och som var på väg till stickcafé på Café Dream. Det är stickcafé där på onsdagar, från och med femsnåret enligt tjejen i affären (som inte var en av de små skånsktalade damerna!). Passa på att gå dit om du är i Kalmar då! Själv passade jag på att köpa mig en härva ljungrosa tvåtrådigt ullgarn som perfekt kommer att komplettera mitt gröna och bruna ullgarn i mina blivande tulpanvantar. Jag har inte räknat klart riktigt ännu på dem, det är ju praktiskt om de har lagom många maskor också och inte bara ett snyggt mönster på framsidan... :)
De hade massor av snygga saker inne på Ullcentrum, affären i Borgholm (som jag gick till när vi bodde i Köpingsvik) hade ett mer begränsat utbud, men Kalmarbutiken har även annat garn. Jag klappade länge på några nystan silke/ull från Louisa Harding, men jag sansade mig till sist - det är vantgarn du ska ha människa!

Ikväll har jag nystat en hel massa garn (bland annat det tvåtrådiga ljungrosa och det apelsinfärgade sockgarnet), stickat några varv på min cirkelsjal och om bara en liten, liten stund ska jag gå och lägga mig. Just nu är jag så trött att det känns oöverstigligt att borsta tänderna, men det är bäst jag tar mig samman och gör det annars får jag tvångstankar och måste gå upp och göra det när jag väl lagt mig... ;)

tisdag 16 september 2008

Harry Potter-stickning

Harry Potter är en favorit, och jag har stickat en hel massa av Alison Hansels Pottermodeller tidigare. Snart kan man även sticka ett par Pottersockor utan att behöva byta färg, för i höst ger Opalgarn ut en Harry Potter-kollektion. Klicka gärna på länken och kolla, det är lite väl "grylliga" garner för mig, men Hedwig-kulören är fin och idén är ju hur skoj som helst!

I'm knitting with only one needle

Ikväll har jag tagit fram symaskinen och är i full gång med att sy fina gardiner till vårt torp. Det är kul att sy, men det är så mycket meck innan man börjar att det tar emot lite att starta. Då är det enklare med stickning, mer pang på rödbetan och dessutom är stickning trevligt portabelt pyssel.

Jag har upptäckt att Queen-låten I'm going slightly mad innehåller lite "knitting"! För att beskriva hur galen han börjar bli sjunger Freddie: I'm knitting with only one needle... Lyssna själv, textraden kommer en bra bit in i låten, strax efter gitarrsolot (ungefär samtidigt som det börjar vandra in pingviner i videon).

måndag 15 september 2008

Kalla rum ger tulpaninspiration

Det är riktigt höstväder här nu med kyliga nätter och fin klar luft. Med andra ord: väder som gjort för ulliga tillbehör i form av halsdukar, vantar och mössor. Själv är jag glad att jag hittat en fin tröja i alpackablandad ull på Indiska eftersom det iskallt på jobbet. Eller is och is, i vissa klassrum är det bara +15 grader Celcius - det är visserligen 15 grader från istemperatur, men det är alldeles för kallt för att man skall få något vettigt gjort.

Inspirerad av den icke-existerande värmen på jobbet har jag börjat skissa på en egen vante. Att sticka med fler färger är kul och någonstans på nätet har jag sett ett mönster på ett par söta vantar med tulpaner på. Eftersom jag inte minns var jag sett det skissar jag på ett eget litet tulpanmönster. Det ska bli spännande att se om de blir som jag vill i slutändan... :) (Och framförallt är det mer skoj att se om jag faktiskt kan få ihop ett fungerande mönster än att googla ursprungsmönstret.)

Helgen bjöd på mycket slappande och lite trädgårdsarbete. Jag har planterat narcisslökar och en och annan krokus, men det har inte varit något allvarligt grävprojekt på gång. Istället hade vi en mysig söndag tillsammans med Erika, Jens och de tre små vildbassarna. Apropå lökar: Sen flytten har vi haft alla våra lökar i hinkar, och jag tror att de har trivts bra där för jag kunde ta upp tre gånger så många lökar som jag stoppat ner! Coolt. Jag ser fram emot en hav av narcisser i vår!

torsdag 11 september 2008

Färgstarkt

Tack vare en blixtsnabb leverans från Sannsticks i Sandviken kan jag nu mysa med några nya härvor.



Härligt handfärgat apelsinorange sockgarn, en härva innehåller 50 gram och jag har två (eftersom jag har två fötter, logiskt!). Ett par sockor i detta garn kommer att kunna pigga upp den dystraste dag.



Mjuk och mysig ullkashmir (70% ull, 30% kashmir) i en fin grön färg, också den handfärgad. Jag beställde två härvor, en innehåller ca 200 meter och väger 25 gram. Fjäderlätt! Dessa kan nog bli en trevlig liten sjal eller halsduk, om inte annat kan jag kanta mig cirkelsjal dem om inte mitt rönnbärsröda Färgkraftgarn skulle räcka till.





Cirkelsjalen ja. Den växer så sakterliga och om bara några få varv ska jag övergå från att sticka slätstickning omväxlande med omslagsvarv till att sticka Zimmermannskt Gull-mönster. Det ska bli kul att se hur sjalen egentligen ser ut, just nu är den mest lik någon sorts nätkasse.

Ni har väl inte missat att höstutgåvan av Knitty är här? Den innehåller många fina mönster, varav några riktigt söta sockor. Allra bäst tycker jag om sockorna Garden Gate. Numera har Knitty även utskriftvänliga mönster - inte en dag försent. Ta en titt!

tisdag 9 september 2008

Steven till Ola, garn till mig...

En av Olas favoritskådisar är Steven Seagal. Jepp, du läste rätt, Steven Seagal. Jag menar, det brukar ju inte vara något man skyltar med direkt, men Ola kan se många bottnar i hans filmer. :) Själv är jag inte riktigt lika förtjust i Mr. Seagals insatser på vita duken, men idag har jag ialla fall fått praktisk användning för honom. Eftersom Ola beställt en ny film där Steven gör en av rösterna fick jag en förevändning att beställa något som är bara till mig. ;) Givetvis blev det garn... :) Sanna som har Sannsticks har massor av nya handfärgade garner i underbara nyanser nu, så jag gjorde en liten beställning på sockgarn och ullkashmir. Surfa gärna förbi Sannsticks för lite virtuell garnklappning så får ni se. Själv väntar jag redan otåligt på mitt paket!

söndag 7 september 2008

En säl som heter Sten

Det har varit helg igen och vi har varit och klappat på vårt lilla torp ett par dagar. Mysigt, mysigt! Den här helgen har det inte blivit så mycket trädgårdsstök - Ola har haft feber och varit (och är) allmänt hängig. En halv ny rabatt har vi dock hunnit med att gräva - men vi fick sluta gräva för att vi träffade på två stora, väl förankrade stenar i hålet. Stenarna ser faktiskt ut som två sälar som ligger och gonar sig på ett isflak, bortsett från att de här två befinner sig en halvmeter under markytan och är ganska jordiga... :) Vi får låta dem vila sig lite medan vi funderar på hur vi ska göra - baxa upp dem eller låta dem vara kvar.

Cirkelsjalen snurrar på. Den är behaglig att sticka på (det är väldigt meditativt att bara sticka runt, runt) och just nu är det busenkel stickning - bara räta maskor och ett och annat omslag. Jag tror att det kommer att bli en fin sjal, det enkla är oftast det vackraste. :)

Ett politiskt inslag passar sig kanske inte på en stickblogg, men här är en länk som ger en viss person lite välbehövligt smisk. Jag är som bekant lärare, och karln i fråga retar verkligen gallfeber på mig med sina inskränkta uttalanden och lätt vridna världsbild... (Om någon av er håller med honom - kom ihåg att det inte är er jag tycker illa om, jag har bara svårt för era åsikter baserat på mina dagliga erfarenheter.)

fredag 5 september 2008

Fådda frön

Äntligen är det färdigarbetat för den här veckan.

Posten kom precis och med den kom mina beställda frön från Impecta. Brunnäva, backsippa, fjärilsviol, drakmynta, daggros, piplök... Och så lite till! Dessutom fick jag en gratis fröpåse på köpet; hedvignejlikor. :) Jag ser verkligen fram emot att få så lite frön!

Trevlig helg!

tisdag 2 september 2008

Åhhh...

...så trevlig min nya Addi bamburundsticka är att sticka med! Den kom med posten från Garnkorgen idag, så mellan varven till tvättstugan har jag knåpat på min cirkelsjal. :)

Nu har jag en närgången dejt med min huvudkudde. Sov gott!

måndag 1 september 2008

Mest växter när hon dör vinner

Ojoj, vilken jobbig helg. Men rolig! Och lite sorglig. I fredags fällde Ola och Jens vår stora fina alm vid torpet. Halva trädet var helt dött pga almsjuka, och den andra hade också börjat sloka, därav det lite sorgliga beslutet att fälla trädet. Jag tycker av princip att man inte ska fälla träd, de behövs för att få ett bra mikroklimat och en bra balans i trädgården, men vad gör man när ett halvdött träd står ett par meter från ens lilla torp? Jag törs inte tänka på vad som skulle kunna ha hänt när höststormarna kommit om almen varit kvar. Nu är almen borta, kvar är några stubbar och en trevlig utsikt. Men huset ser naket ut utan sitt träd... Vi får plantera ett nytt träd när stubbarna väl är borta. Jag vill ha en Ornäs-björk... Eller en rönn? Det finns massor av träd med underbart glansiga stammar, skulle inte det vara fint till vintern? Ola är lite sugen på ett klassiskt skånskt hårdklippt pilträd, ni vet sådana där som ser ut som rakborstar. Det tål att tänkas på. :)




Bröderna Åkesson i trädfällartagen


(Jens har varit med i tidningen förresten, kolla här!)

Själv höll jag mig undan de trädfällande brorsorna och spatserade runt i trädgården och kikade på min nya cirkelformade rabatt på baksidan. Växterna jag har planterat har artat sig fint, de gillar sitt nya hem. :) Jag har dock massor av växter kvar att plantera (gissningsvis ett drygt 100-tal), så till helgen ska vi gräva oss en surjordsrabatt till mina rhodredendronplantor med sällskap.


Växter som växter i cirklar har det bra



Sanden i mitten täcker en stenläggning


När vi kom ner till torpet i fredags eftermiddag hittade vi en fin överraskning på bron!





Ett uppstammat svartvinbär! Jag älskar svartvinbär, de är härligt goda. Min erfarenhet av uppstammade vinbär är att bären blir betydligt större (men något färre) än på vanliga buskar eftersom solen kommer åt lite bättre. Det danska namnet på svartvinbär är egentligen mycket sötare än det svenska; solbaer. Våra danska vänner har som oftast rätt; ett moget svartvinbär smakar sol. Tack snälla Christel & co! :)

Resten har helgen har varit ett hårt slit för att få bukt med almstammarna. Vi har kapat dem i bärbara längder, lagt stammarna för sig och kronorna för sig. Kronorna ska bli flis som jag ska lägga på gångarna i min blivande köksträdgård och stammarna klyvas, huggas och bli ved så småningom. Allt kan återbrukas, det känns bra.

Någon får-montering blev det inte i helgen. Jag hade packat får-delar, piprensare och allt, men glömt det viktigaste, nämligen fyllningen. Suck... Istället har jag stickat på min cirkelsjal och kommit en bra bit. Jag har gjort nya ökningar, och nu får inte maskorna plats på min lilla otäcka 40-centimeters rundsticka längre. Jag har beställt en ny fin 60-centimeters bamburundsticka från Garnkorgen i fredags, så den borde dyka upp i brevlådan imorgon om kära postverket sköter sig som det ska. Förhoppningsvis har den längre stickdelar så jag slipper kramp i fingrarna! :) Jag håller med dig, Ulricha, det är som om man stickar med fingertopparna! (Förresten Ulricha, vi har haft tre glador som har övervakat våra göranden hela helgen, svävandes på behörigt avstånd i luften. Egentligen tror jag inte de spanar på oss, utan snarare på åkern brevid vårt hus där det finns mullvadar, kaniner och annat oknytt.)

Apropå oknytt - antalet mullvadar i gräsmattan har minskat drastiskt de senaste veckorna. Förra helgen fick vi svaret på gåtan - vi såg en mink slinka in i vedboden! There is always a bigger fish... :)

Ikväll har jag gjort en beställning från en av mina favoritfröhandlar, Impecta. Jag har shoppat lite perenner som passar för höstsådd. Det ska bli skoj att kunna så frön igen, eftersom trädgården i Köpingsvik packades ihop i våras har jag närmelsevis inte fått nog av den varan i år. Jag har till och med haft köpstopp på växter, den enda lilla gröna varelse som jag har unnat mig på hela sommaren är en begonia! De som känner mig vet att det är en grym bedrift för mig att avhålla mig från växtshopping, jag är växtoholic likväl som garnnörd. :) Min gamla kompis Helena brukar säga att den som har flest växter när hon dör vinner, och jag vill tro att hon har rätt.

Utmärkt!

Jag har fått en utmärkelse av Emma!



Tack så mycket!!! :)

Jag skickar utmärkelsen vidare till Ansi's Krypin. Vassego! :)

Nu ska jag rusa iväg till jobbet...