måndag 30 augusti 2010

Var är Linda?

Har Linda försvunnit från jordens yta? Har hon blivit bortförd av utomjordingar? Eller har hon fastnat i ett garnnystan så stort att hon trasslat in sig fullständigt? :)

Näedå, inget av ovanstående! Jag är bara lite trött efter att ha börjat jobba på nya jobbet efter semestern, det tar ett tag att vänja sig vid alla nya rutiner och den nya pendlingen. Snart hoppas jag dock vara i fas och kunna blogga som folk igen! :)

Stickat har jag dock gjort lite grann. Buttercup-toppen är lite mer topp nu än när jag skrev sist, men den är ännu inte klar. Jag börjar närma mig de sista nystanen Muskat, så därför stickar jag ärmkanter och halsringning klara först innan jag fortsätter nedåt på kroppen. Eftersom Buttercup börjar bli lite stor att släpa i ryggsäcken som tågstickning nu har jag börjat på ett par vanliga raggsockor i tjockt garn till mig själv. Det är trevlig stickning som inte kräver någon tankekraft och som nästan går av sig självt. Den första sockan är nästan klar efter ett par resor tur och retur till nya jobbet.

Att lyssna på ljudböcker är alltid trevligt när man stickar, speciellt när man åker tåg samtidigt. Ett litet boktips från mig till er är "The Book Thief" av Markus Zusak. En utmärkt bok och den engelske inläsaren är riktigt, riktigt bra. Lyssna eller läs!

Har ni sett att Stickamera har annonserat ut en mönstertävling? Jättekul tycker jag! Lite sugen blir jag att vara med, men det beror helt och hållet på hur mycket ork jag har till att skramla ur mig ett vantmönster. Idéer saknar jag inte, bara energi och sticktid. :) En superidé är det ialla fall, med Stickamera-publicerade mönster!

måndag 16 augusti 2010

Typisk och otypisk vardag

Här är det typisk och samtidigt otypisk vardag...

- Stickar vidare på Buttercup (jodå, snart ska ni till och med få se bilder!)
- Jobbar hela dagarna på nya jobbet
- Ser en stor flock tranor bortanför Gybjär
- Äter världens godaste matlådor som Ola gör
- Fluffar kattmagar
- Funderar på allt jag vill sticka när Buttercup är klar
- Hittar en UFO-stickning till (!)
- Vaknar av åska på natten

lördag 14 augusti 2010

Att sjunga med i och att läsa

Ola hittade en liten stickrelaterad låt på Spotify idag,"Knitting" från Arthur Askey. Piggt och glatt, det låter väldigt mycket 50-tal! :) Vill du lyssna på låten så klicka här. Du behöver Spotify på din dator för att kunna lyssna, har du inte Spotify så lämna ett litet meddelande så kan jag skicka en inbjudan, vi har några över här hemma. :)

Vi var en sväng till stan idag, Ola shoppade skor och efter en stärkande fika på Wahlqvists Konditori (mitt absoluta favoritfik i Kristianstad!) gick vi en sväng till Bokia. Ola köpte en bok om orstnamn i Gärds Härad (häradet vi bor i) och jag köpte fina "Kärlek, nål och tråd" om syföreningarnas arbete förr och nu. Jag är ju inte mycket för den kristna missionen, men kombinationen handarbete och kaffe/kakor är oemotståndlig! Den innehåller både historia och nutid, liksom recept och stick- och virkmönster. En mycket fin bok, tycker du det är kul med handarbete, kvinno- eller folkrörelsehistoria kan jag rekommendera den.

Edit:

Våra Spotifyinbjudningar är slut nu, Ola gav bort några till sina kompisar också! Tack ändå för intresset! :)

torsdag 12 augusti 2010

Stickdrama på tåg

Imorse hade jag ett minitrauma på tåget när jag satt och stickade; vajern till min rundsticka gick av och ett tjugotal maskor rymde i full frihet! En bit vajer satt fortfarande fast på stickan, så enligt mig var den olagbar (enligt Ola går den att laga, men det är pilligt). Jag har därför köpt mig en ny 80-cenimters 3 mm rundsticka, den här gången blev det en Addi Lace (inköpt på ett blixtbesök på Helylle i eftermiddag). Inte för att jag stickar på någon spetssjal just nu, utan just för att jag gillar de spetsiga tipparna på den här sortens stickor. Alla förrymda maskor är nu infångade och sitter tryggt på nya stickan. :)

Vad är det då jag stickar på tåget? Jo, jag stickar långa slätstickningsvarv på kroppen på min Buttercup-topp. Behagligt och avslappnande... Så avslappnande att jag ofta får avbryta stickningen för en tupplur... ;)

Jag åker en hel del tåg numera förresten, eftersom jag har bytt jobb och börjat pendla en längre sträcka varje dag (istället för att veckopendla som tidigare), så det gäller att ladda med lämpliga tågstickningar. Sockor låter ju som lämpliga små projekt, men jag får se till att bli klar med min topp först innan jag ger mig in på några dylika, och än är det många långa trivsamma varv kvar.

söndag 8 augusti 2010

Luftig sommarhandduk

Finns det speciella sommarhanddukar? Jodå, åtminstone om man ska tro min mormors svåger Kurt. Mormor sa att han brukade kalla de trasigaste, mest välanvända kökshanddukarna för sommarhanddukar eftersom de var ”luftiga” med alla sina hål. Därmed kallade mormor också sina trasiga handdukar för sommarhanddukar oavsett vilken årstid hon använde dem.
Den här handduken är inte alls trasig, men den är luftig eftersom den är stickad i ett ojämnt spunnet bomullsgarn på stora stickor. Den kan fungera som kökshandduk, men likväl som en liten toaletthandduk eller gästhandduk, det bestämmer du, likväl som du bestämmer hur många ränder du vill göra eller hur stor du vill att din handduk ska vara. Här följer en liten beskrivning på hur jag bestämde att jag ville att min luftiga sommarhandduk skulle se ut! För egentligen är den här handduken väldigt enkel, det är bara en stickad rektangel med viss charm. :)

Trevlig stickning!
/Linda




Luftig sommarhandduk


Material till en handduk (ca 40 cm bred och 50 cm lång):

- ca 1 ½ nystan oblekt Korall från Järbo-Garn
- En snutt turkos Korall till ränder
- Stickor 5 mm
- Garnsnuttar eller stickmarkörer efter behag

Gör så här:

Lägg upp 60 m på dubbla stickor med oblekt garn. Uppläggningskanten är nederkanten på handduken.
Sticka mosstickning i 10 v. Mosstickningen ger en bred nederkant som inte rullar sig.
Därefter övergår du till att sticka slätstickning, men håller 3 m per sida i mosstickning för att undvika att kanterna rullar sig. Börja slätstickningen med ett avigt varv och sticka 5 v.

Sticka sedan ränder i slätstickning såhär:
2 v med turkost garn
2 v med oblekt garn
2 v med turkost garn
2 v med oblekt garn
2 v med turkost garn

Fortsätt sedan i slätstickning med enbart oblekt garn tills arbetet mäter ca 40 cm, se till att sista varvet är ett avigt varv.
Sticka sedan ränder ännu en gång enligt ovan.
Sticka sedan 5 v i slätstickning med oblekt garn.
Övergå till mosstickning och sticka 10 v. Detta är överkanten på handduken. Arbetet mäter nu ca 50 cm.

Samtidigt som du maskar av stickar du hanken till handduken såhär:
Märk ut de 6 mittersta maskorna i arbetet med garnsnuttar eller stickmarkörer, sätt en före och en efter de 6 mittersta maskorna.
Maska av alla maskor fram till den första markören, låt den sista maskan hänga kvar på höger sticka. Lägg sedan upp 10 nya maskor på höger sticka genom bakvända öglor (jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa ”på riktigt”, men om du klickar här kan du se en video på hur jag menar, ögleuppläggningen är den första varianten som visas i videon). Du har nu 11 m på höger sticka.
Vänd arbetet och maska av de 10 nyupplagda maskorna. När du bara har 1 maska kvar på höger sticka vänder du tillbaka arbetet igen. Du har nu en hank som sitter fast i stickningen i ena ändan.
Maska av de 6 m som finns innanför stickmarkörerna.
När du ska maska av första maskan efter den andra stickmarkören stickar du med den lösa änden på hanken (se till att den inte snurrar sig utan ligger plant och fint) så att den fästs.

Maska av återstående maskor, fäst alla trådar ordentligt och pressa till handduken.
Sticka fler om du vill!

© Linda Onsarp 2010
http://ulliga.blogspot.com







tisdag 3 augusti 2010

Elegant från Lena

Idag fick jag min vinst från Lena, en härva grönt TeeTee Elegant. Titta så fint! :)





Tack så hjärtligt, Lena, både för garnet och kortet! Garnet är riktigt, riktigt fint, och vid närmare eftertanke tror jag att jag har en eller två härvor brunt Elegant, så kanske får detta gröna bli något tillsammans med det bruna. Riktigt vad jag ska sticka vet jag inte än, men någon form av sjal blir det. Det är trevliga bekymmer att grunna på vad man ska sticka!

Randiga sockor till Mimmi

Mimmi fyllde år den sista juli, och en av hennes födelsedagspresenter var ett par stickade sockor. I vanlig ordning (haha!) lyckades jag inte bli färdig med dem i tid (ett par gånger har hon fått inslagna garnnystan eftersom jag inte har hunnit sticka klart), men hon fick en socka på sin födelsedag och en på sin namnsdag den 2/8. Nu kan jag presentera ett färdigt stickprojekt, om än inte fotograferat samtidigt... :) Jag får väl ta mannekängfoton av Mimmis fötter nästa gång vi ses.



Socka nr 1 innan den slås in och skickas som födelsedagspresent.



Socka nr 2 i bilen på väg till brevlådan för att bli namnsdagspresent.


Det blev inga stylish bilder den här gången, men de är ganska skoj ändå. :)

Sticknördfakta:
Jag har inte använt något speciellt mönster till dessa sockor, utan de är helt vanliga sockor stickade över 64 maskor på trästrumpstickor 2,5 mm. Kanske hade det räckt med 60 maskor, men det blidde 64. Hälen är min favorithäl med hällapp och varannan rät maska lyft för extra styrka och snyggt mönster. Jag har använt mig av två nystan Kaffe Fasett-randigt Regia-garn, jag tror att det är i den färgställning som kallades för "Landscape Fire". Jag gillar färgställningen grymt mycket och är glad att jag har ganska mycket garn kvar på nystanen!

söndag 1 augusti 2010

Vinst!

Ooooooh, jag har vunnit ett nystan TeeTee Elegant i Lenas utlottning! :) Så kul, min vinsttur brukar inte bara den bästa. Brukar du inte läsa Lenas blogg, så passa på och gör det, hon stickar massor av fina saker (och snabbt dessutom, till skillnad från mig!), framförallt barnkläder. Tack snälla Lena för utlottningen, nu ser jag fram emot mitt lilla nystan!