tisdag 31 mars 2009

Ulligheter

Jag var förbi Ullcentrum i fredags och köpte lite nytt garn. När jag skulle fotografera det precis så ville Monza vara med...



Hon snodde det skrynkliga kvittot ur garnpåsen och lekte med det. :) Ibland är det svårt att tro att hon fyller 9 år i sommar! Nu ligger hon på soffryggen och ser väldigt nöjd ut med sin insats.

Garnet ja.







Det blev ett nystan (eller vad man ska kalla den kakliknande uppenbarelsen) grått förgarn och en härva entrådigt grönt ullgarn. Det gröna garnet ska bli kant på Molly's sjal, mitt bidrag till Stickameras Harry Potter KAL. Jag har stickat som en galning på sjalkanten, men jag är ändå bara halvvägs. Jag misstänker att det blir en rätt stor sjal. :) Eftersom jag använt olika entrådiga garner till Molly's sjal har det givetvis blivit en massa rester. Därför köpte jag kakan med förgarn; jag har en tanke om man att man kan sticka fluffiga vantar av en tråd förgarn och en tråd entrådigt ullgarn. Det ska bli skoj att testa... Om ca tusen år när sjalkanten är klar OCH jag har stickat klart min jumper... Jag försöker ha karaktär och inte okynnesstarta olika projekt även om jag är sååå sugen!


Molly's sjal med en halvfärdig sjalkant.


Färgerna stämmer inte överrens riktigt eftersom jag använde blixt när jag tog bilden, alla färger är mer varma och fina, framförallt det gröna. Sjalkanten består av små stickade löv, nästsista varvet stickade jag 1 rm, 1 omslag, så jag har många kantmaskor att maska av med hjälp av löv. Det blir nästan en liten lövvolang...



Närstudie av ett löv, aningens otydligt pga blixt och halvtaskiga ljusförhållanden.

Förresten, jag har hittat en rolig sida idag, Kravallslöjd. Rekommenderas!

Tillbaka igen

Pigga telefonlinjer i huset och ett nytt välfungerande modem innebär att Internet åter fungerar som det ska. :) Undrar vad som går sönder nästa gång, datorn? :) Man ska aldrig ropa hej innan man är över bäcken... Men jag hoppas att datorn håller ett tag till, jag har inte råd att köpa en ny.

Såhär ser våren ut just nu... Det spirar, kvittrar och våras. Idag var det nästan sommarvärme; +15 grader! Fantastiskt skönt!





fredag 27 mars 2009

Lagen om alltings jävlighet

När väl telefonkopplingarna i huset fungerar som de ska och Internet är igång igen, så lägger vårt modem ner verksamheten!!! När vi räknade efter insåg vi att det inte var så konstigt, eftersom det har varit igång konstant sedan 2003, men det är väldigt retligt.

Men i väntan på nytt modem (alt. Godot) får ni lov att ha en riktigt skön helg! Själv ska jag klappa på trädgården, sticka på lövkanten på Molly's sjal och räkna på hur mycket det kan kosta att bygga väggfasta bokhyllor i hela sovrummet.

onsdag 25 mars 2009

Nyvåfflat

Efter en dryg vecka med tekniskt strul och allsköns sorger och bekymmer är Linda tillbaka i cyberspace. :) Det känns bra.

Idag är det våffeldag och det är också bra. Vi har köpt ett nytt elektriskt våffeljärn i tidigare i år, så om en stund blir det nyvåfflade våfflor. I torpet, där vi har en vedeldad Viking-kamin med kokplatta, har vi ett jättefint gammaldags våffeljärn i gjutjärn som man får vända efter halva tiden. :) Mer våfflor till folket, säger jag! Det är gott. Idag blir det jordgubbssylt och vaniljglass till våra.

Det har inte blivit mycket stickat på sista tiden, jag har inte varit i rätt mood. Men nu börjar jag fundera på om det inte vore skoj att sätta racerfart med min holkärmsjumper, den är snubblande nära att bli färdig nu. Sen är ju min stickönskelista lång som ... ja, något väldigt långt, så jag vet nästan inte vad jag vill sticka först av allt jag vill sticka. Mitt fina vinstgarn från tidigare i år ligger och ropar på mig med fina färger från sin korg och undrar vad det ska bli och ett nystan Malabrigo Lace förväntar sig att jag ska förvandla det till en Laminaria.

Just nu längtar jag intensivt till sommaren. Mina tomatplantor har kommit upp och jag säger bara det; det blir många tomater i år! :) Jag får nog lära mig koka ketchup eller nåt! ;) För att pigga upp mig själv avslutar jag därför med en liten bildkavalkad från tidigare års trädgårdsexperiment...









tisdag 17 mars 2009

Tekniken trilskas

Ursäkta frånvaron här, men vårt Internet trilskas här hemma. Återkommer när allt det tekniska fungerar som det ska och jag slipper smygblogga från jobbet. :)

Edit den 19/3: Det är inte internet det är fel på, det är någon telefonkoppling i huset som inte fungerar som den ska för vanliga telefonen fungerar inte heller. Telia (felia!) är tillkallad och förhoppningsvis kopplar de rätt vad det lider...

torsdag 12 mars 2009

Torsdagssysslor

Åtta sorters tomater är har frösåtts och ligger och småmyser i fuktig jord. Jag springer och tittar på dem som en tätting, som om de skulle gro synbart på några timmar! :)

Jag börjar sticka min lövkant på Molly's sjal och inser att det kommer att bli många löv innan alla maskorna är avmaskade. Många löv. Fiiina löv!

onsdag 11 mars 2009

Vårens Knitty

Vårens utgåva av Knitty har kommit och jag hittar alltför mycket jag vill sticka. (Alla bilder i detta inlägg är kärleksfullt lånade från Knitty's hemsida!)



Shipwreck Shawl till exempel. Den ser helt fantastisk ut! (Även fast jag misstänker att Ola skulle tycka att den ser ut som en bordsduk...)



Jag är alltid svag för baskrar av olika slag, och den här, Reverie Beret ser härligt puffig ut.



Och de här sockorna, Absinthe, är bara helt underbara.
Nu ska bara göra färdigt mina pågående projekt innan jag ens börjar överväga att sticka något nytt. :)

Tre inspirerande länkar

Jag satt och slösurfade lite igår och hittade för mig nya länkar som var väldigt trevliga.
Först hittade jag bloggen Frisky Frog som jag har sett på länklistor hos många av er. Det är en jättemysig blogg, och hon som har bloggen hade virkat en underbar liten lövgroda som jag omedelbart förälskade mig i! :) Jag har aldrig sett en lövgroda ute i naturen, men väl på Skånes Djupark och de är supersöta. Själv är jag usel på att virka och skulle vilja lära mig på riktigt. Från Frisky Frog hittade jag två andra trevliga sidor...

Roman Sock - sidan som originalmönstret till lövgrodan kom ifrån. Där finns det fler söta virkade djur, kanske en inspiration till att faktiskt lära sig virka?

Mönster-arkivet - en svensk blogg som samlar gratismönster, och som också länkar till Roman Sock. Här finns mycket matnyttigt både för stickning, virkning, ett och annat sömnadsmönster och broderier.

måndag 9 mars 2009

Fler fina frön

Vi tog en liten tur till Bauhaus idag på eftermiddagen och där hade de rea på frön... Frörea för mig är ungefär som att erbjuda droger gratis till en beroende - oemotståndligt! De blev fem påsar samt en bonuspåse som kom med en tidning/frökatalog jag också köpte för en billig penning...



Främre raden, från vänster till höger: chilipeppar 'Jamaican Bell', minipensé 'F1 Blue/Bronze', glanstagetes/lakritstagetes 'Sweet Mace', miniaubergin 'Ophelia', morot 'Purple Dragon' och rädisa (gul!) 'Jaune d'or Ovale'.
Bakre raden: Olas lilla rosa killer-gris! :) Hans favoritleksak just nu: XBOX:en...



Tidningen/frökatalogen kommer från Lord Nelson's fröer och var en ganska trevlig läsning. Bland annat kunde man läsa en artikel om min favoritchilihandel, Örtagårdens Plantskola i Åraslöv (ligger utanför Vinslöv, mellan Kristianstad och Hässleholm). Är ni i trakterna är Örtagården väl värd ett besök! De har alla olika sorters chilipeppar du kan tänka dig, och några till. Dessutom perenner, fröer, krukor, tillbehör, kryddor och allt möjligt... Det finns en webbutik också för den som inte passerar Åraslöv dagligen. (Vi hittade till Åraslöv först på tredje försöket - trots att Ola är barnafödd i trakten, haha!)
Anna - kom ner till oss i vår så kan vi åka och shoppa mumsigt stark chili till K.! :)

Ikväll har jag stickat en bra bit på Molly's sjal, så pass långt att stickorna färgat av sig lite på insidan av händerna. :) Det måste vara kombinationen lanolinrikt ullgarn och metallstickor som gör det.

söndag 8 mars 2009

Lätt trädgårdseufori

Helgen kom och gick i en faslig hastighet och jag sitter här och undrar om man kan få en helg till nu imorgon bara för att det skulle vara skönt. Vi har haft mysigt besök av Erika (och senare Jens) och de tre småkillarna i lördags, storstädat idag söndag och tittat på regnet som strilat utanför. Vi hade tänkt att vi skulle vara ute och såga upp och flisa lite nedsågade grenar från almen (med almsjuka) som vi fällde i höstas, men det kändes lätt korkat att ta ut eldriven motorsåg och dito flismaskin i regnet. Stötrisken, ni vet... :)

Jag gick dock några rundor i trädgården och kikade efter vårtecken, och från förra veckan har det kommit upp ännu fler gula, glada vintergäck och några nya tuvor snödroppar. (Jag har alltid önskat mig en trädgård full med snödroppar, och jag verkar sannerligen fått mängder av snödroppar "med på köpet" av torpet!) Det börjar även sticka upp andra lökar i mängder (och skam vore det väl annars med tanke på att jag stoppat ner hinkvis med både narcisser, tulpaner, smålökar och kejsarkronor som jag hade med mig från trädgården i Köpingsvik), så det ser verkligen lovande ut för en blommig vår.

Nu är det hög tid att börja planera vårens frösådder om ni inte redan har gjort det. :) Själv planerar jag att sätta tomatfröer i veckan som kommer, många har redan satt sina, men eftersom jag driver upp mina i varm lägenhet är det smart att vänta lite med sådden för att plantorna inte ska bli för gängliga innan det dags att plantera ut dem. På den tiden då jag hade en lägenhet med inglasad balkong hade jag supertidiga tomater och jättefin chili. Jag hoppas kunna återgå till ett liv som proffsig tomatodlerska nu när jag har ett växthus. (Jag älskar mitt växthus även fast det inte riktigt är redo för att härbärgera växter ännu, det är superskitigt, det växter mossa i det, en ruta är trasig i dörren och det ska flyttas några meter innan det får flytta in några växter i det... Men! Det är mitt!!!)



Som sagt, jag laddar för fullt för tomatsådden... Ett miniväxthus är framgrävt ur gömmorna, men om jag lyckas hitta min pop-up-box tror jag att jag använder den istället. Den är ännu bättre.



Vad ska sås? Jag har köpt från till 'Wonder Light' (en rysk, gul sort), 'Marmande Superior' (bifftomat) och 'Ildi'.



Men sen så har jag ju fina fröer som jag tagit själv från tidigare års odling och/eller som jag beställde från Åke Truedssons Tomatklubb när det begav sig; 'Stupice' (röd, tidig sort), 'Cherny Mavr' (rysk, svartlila sort), 'Gelbe Dattelwein' (gula småtomater i GIGANTISKA klasar - sist jag odlade den fick jag upp till 250 tomater i en klase!), 'Green Zebra' (gula tomater med fina gröna ränder) och 'Golden Sunshine' (gula tomater). Jag misstänker att 'Gelbe Dattelwein' och 'Ildi' är ganska snarlika, det ska bli spännande att jämföra dem.



Till de egna fröna har Ola gjort egendesignade påsar... Med mig på baksidan! :)



Sen har jag utformningen av min köksträdgård att fundera på också. Den här skissen ritade jag i somras någon gång, och något liknande kommer det att bli med upphöjda odlingsbäddar (4-5 st) som omges av stigar täckta med hemflisat träflis. Det hela kantas med ett lågt staket (bara för att det är sött) samt en perennrabatt med rosor, kryddor och en och annan förrymd grönsak. Och så behöver jag ju en hörna för sommarblommor typ ringblommor, astrar och liknande också... Och en myriad tagetesplantor för att peta ner här och var! (Tack och lov är ju tagetes bland det mest lättodlade som finns.)

Det ser ut som om jag går en spännande vår till mötes! ;) Ola jämrar sig mest över att det blir mycket att gräva, själv känner jag mitt mest euforisk. Jag kan i och för sig förstå honom, vi har ganska tung lerjord att arbeta med.

Jag har småstickat lite i helgen också. Tyvärr inget på min jumper, men ganska många varv (långa varv) på Molly's sjal. Det är meditativt med rätstickning och omslag, skönt att bara kunna sticka på och slippa använda de högre kognitiva nätverken i hjärnan. Ola undrade förresten om jag ska sticka tomathållare i sommar, med Annas äppelskydd i åtanke. ;) Riktigt så knäpp är jag väl inte än, men jag misstänker att det blir en hel del "Knitting in the Green" ute i sommar. Om någon skulle ha vägarna förbi Venestad (inte troligt eftersom det är en ansträngning att ta sig dit) i sommar är ni välkomna att vara med!

fredag 6 mars 2009

Sömnlös i Nybro

Det är mitt i natten (klockan är strax 2) och jag kan inte sova. Opal och jag sitter i soffan, eller jag sitter och Opal sover liggandes på rygg med fyra tassar och en svans åt fem olika håll. Katter kan konsten att slappna av! Det brukar jag också kunna, men just ikväll kunde jag inte somna tyvärr. Om fyra timmar ska jag gå upp... :)



Nu längtar jag till vår och sommar. Rosen ovan är en engelsk ros, Alnwick Castle, som har en helt underbar blomning. Jag vill börja gräva mitt trädgårdsland, flytta mitt växthus och leta upp pop-up-boxen för att kunna så tomatfrön. Och så vill jag montera ihop min sprillans nya varmkompost!

onsdag 4 mars 2009

Stickig lägesrapport



Här kommer en stickig lägesrapport: Holkärmsjumpern Anna har nu både framstycke och bakstycke. De är dessa som ligger ihopvikta till oigenkännlighet på bilden ovan. Tro mig, de är fina! Imorgon ska jag sy ihop en axelsömmen och sticka kanten kring halsringningen, och sedan återstår att kanta ärmhålen, sy sidsömmar och till sist fästa alla (jättemånga!) lösa trådar. Jag ser fram emot att få den färdig!

I framkant av bilden ser ni mitt nästa stickprojekt; en Laminaria i Malabrigo. Jag beställde tidigare en lämplig rundsticka från Garnkorgen, och den kom häromdagen. Jag gillar Addis bambustickor (jag gillar bambustickor överhuvud taget faktiskt), kanske borde jag haft en lacesticka till en sjal som Laminaria, men det blev en bambudito bara för att jag var i bambu-mood. :) Jag får dock inte börja på Laminarian än, jag måste enligt mig själv sticka färdigt jumpern ovan först och helst även sticka färdigt eller i alla fall lite mer på Molly's sjal. Jag är tillräckligt prillig ändå utan att behöva flippa mellan massor av olika projekt... ;)

Jag har faktiskt ytterligare ett pågående stickprojekt. Längst ner i stickväskan ligger en ensam flerfärgsstickad vante i bolstermönster från Anita Gunnars utmärkta bok "Vantar, mössor, sockor och sjalar" och väntar på en make. En sådan ska den få, det är så roligt med flerfärgsstickning!

måndag 2 mars 2009

Håriga ben är ett måste...

...står det i Kristianstadsbladet idag. Det har inget med Fröken Sverige att göra utan handlar om alpackor som tränas för att kunna ställas ut. Så mycket intressantare och tjusigare än blondiner i högklackat med andra ord! :)

Sånt som går mig på nerverna

I helgen kom våren till Venestad och vi upptäckte myriader av snödroppar i rabatterna och gräsmattan utanför torpet. De är så söta! Idag snöar det igen, men det är så det är med våren, lite upp och lite ner.

Annars går jag som en gammal tant för tillfället, min ischiasnerv har fastnat i ett isch-så-ont-det-gör-läge, så jag äter alvedon och haltar omkring. Så kan det gå när man staplar för mycket ved. :) Det är det jag alltid sagt, det är bättre att hålla sig till stickning!

I lördags var jag en supersnabb sväng till Helylle och köpte lite mer mörkgrått Karisma till holkärmsjumpern Anna (jag vet att ni inte fått se några bilder på henne på länge, men de kommer, de kommer...) och efter idog Melodifestivalstickning börjar framstycket närma sig slutet. Sen är det dags att montera och sticka kanter. Jag har även stickat lite på Molly's sjal, men jag har inte hunnit med att provsticka några mönster ännu. Veckans mission är att sticka färdigt Annajumpern, men vi får se hur det går. Ikväll har det inte blivit något stickat eftersom vi kom hem så sent och nu är jag och min ischiasnerv färdiga för lite liniment och sängen.