söndag 30 september 2007

Regn gynnar shoppare

Idag har det varit en dag med både regn och kall blåst, något som gjorde att skördefestandet avstannade lite. Vi var in till Borgholm och shoppade lite idag och det var faktiskt inte värre på folkanstormingsfronten än vad det är en helt vanlig lördag. Mimmi passade på att köpa med sig lite minipumpor hem (jag tyckte att hon skulle slå till på en 10-kilos, men hon ville inte släpa den på tåget) och tradiga som vi är gick vi även in på Ullcentrum (igen!). Jag klappade på garnerna (naturligtvis), Ola klämde på deras fina tovade kastrullunderlägg och provade tovade Gandalf-mössor och Mimmi köpte fina linnekläder. Jag var snäll och sansad och köpte inga garner. Duktig Linda.



Min snälla lilla mamma köpte dock en fin krans att ha på dörren till mig. Nu gäller det bara att komma ihåg att den är där och inte tok-slå igen dörren som vi brukar göra.

Nähej, nu ska jag sticka vidare på min diagonalhalsduk.

lördag 29 september 2007

Tre trådar samt tomater

Den här helgen är det Skördefest på Öland och vi har varit ute och kikat på spännande saker. Vi besökte Källa Gamla kyrka, som både var gammal och intressant, och vi var på Fårets dag på Borgholms slottsruin och kollade på allt som var ulligt, gulligt och färgglatt. Vi har även varit till Solberga gård och kollat på pumpor och vitlökar och annat grönt. Dagens utflykt startade dock på Ullcentrum i Löttorp, där fina garner inhandlades...



Jojomensan, detta är tretrådigt ullgarn som så småningom skall bli fina vantar. Jag har tänkt mig det vitgråa och det mörkgråa tillsammans i någon form av randigt mönster, medan det flerfärgade nog gör sig bäst i ensamt majestät. Ola hävdar att det flerfärgade garnet inte ser riktigt klokt ut, och liknar hans mormors gamla soffa... Jag kan nog hålla med om att det är lite 70-talsvarning på färgerna, men jag gillar färgen skarpt...



Det var kul att besöka Ullcentrums "ur-affär" i Löttorp, butiken de har inne i Borgholm är liten och knökfull och Löttorpsfilialen visade sig vara lite större men lika knökfull med ullrelaterade ting.

Till sist, ett par små bilder på delar av årets tomatskörd. De har blivit väldigt stora, röd-svart-gröna och goda och ser ganska ufo-aktiga ut...



torsdag 27 september 2007

Långsam tvättmaskin...

Jag sitter och väntar på att tvättmaskinen skall snurra klart och under tiden passar jag på att visa ett par bilder för er.





Så här ser den ut, den färdiga Weasley-tröjan. Den har varit klar ett bra tag, men jag har inte kommit mig för att fotografera den förrän nu. Ärmarna är ganska långa i förhållande till tröjan som helhet, men det går väl att vika upp dem misstänker jag. Stilen på tröjan är ju väldigt enkel, så det ser ju inte för roddigt ut med uppvikta ärmar.



Mitt nu pågående stickprojekt är en diagonalhalsduk i nyponrött Visjögarn. Bilden är inte helt fantastisk, den återger varken den djupröda fina färgen på garnet eller det skojiga mönster som blir när man stickar trianglar på diagonalen. Det är dock en väldigt enkel och rolig halsduk att sticka och garnet är fullkomligt suveränt, mjukt och följsamt.

Just nu är jag supersugen på att sticka ett par sockar till mig själv, men det får nog vänta tills halsduken är klar.

onsdag 26 september 2007

Får får speciella dagar

I helgen blir det ulligt och gulligt värre då det är Fårets Dag på Borgholms slottsruin. Fårets Dag (eller dagar snarare eftersom det är både lördag och söndag) är en del av Ölands Skördefest och är, enligt min mening, en av de trevligare stoppen man kan göra om man ger sig ut och skördefestar. Det kan närmast beskrivas som en överdos på ullrelaterade ting; från bräkande får till färdigstickade produkter och allt däremellan via garn, spinnrockar och julgranspynt. Med andra ord, Fårets Dag är mumma för en garngalning som jag!

lördag 22 september 2007

Gubben i lådan

Jojomensan, vi åkte och hämtade paketet och Ola blev nöjd med innehållet! Vad som var i? Julpyssel från Panduro så klart! Lagom till december kommer vi att ha en liten armé av pepparkaksgubbar och långskäggiga tomtar som kan pryda sin plats tillsammans med den övriga myriaden av julväsen som vi redan har. Jepp, vi gillar julpynt. Speciellt Ola!

Snorgärs

Sniff och snor - Linda är förkyld och sitter i soffan och ynkar sig. Men inte länge till, snart är det dags att åka till Ica-Posten och hämta ett hemligt paket som jag beställt till Ola! Överraskningsdax! :)

onsdag 19 september 2007

Lilla fröken Tova

Opal håller på och släpper sin sommarpäls så hela hon är full med små tovor som måste borstas ut. För att trösta Opal i allt detta fluffande spelar vi en liten låt för henne...



Om inte Opal gillar Kent så gör jag det. Nya singeln Ingenting är riktigt bra!

Vår arbetskompis Maria är volontär på Katthemmet Kompis. Ola och Maria delar arbetsrum, så jag är övertygad om att Ola en dag kommer att komma hem med en extra katt en vacker dag... Gå gärna in och kika på hemsidelänken ovan, katthemmet har massor av söta små luddbollar som söker nya hem!
Apropå fina katter, så har Ann och Geza som har Honeybunny's Maine Coon kattungar igen. Vår Opal är en Honeybunny-kise och trevligare kattuppfödare än Ann och Geza har jag svårt att tänka mig. När jag ser alla kattungar blir jag onekligen sugen på en liten rackare till... Men jag tror inte att tant Monza håller med mig, hon tycker nog att hon har tillräckligt med jobb med Opal...

måndag 17 september 2007

En nykomling i bokhyllan

När vi kom hem från jobbet idag låg det ett bokpaket från Sunday Books i brevlådan till mig! Det innehöll "Knitting on the Road - Sock Patterns for the Traveling Knitter" av Nancy Bush (se bild nedan), så nu har jag tillbringat större delen av kvällen med att dregla över fina sockmönster. Boken innehåller en hel massa mönster från olika delar av världen, allt från Dalarna till Utah via Estland. Den socka som lockar mig mest just nu är en modell med flätor som heter Whitby. Jag har aldrig stickat flätor innan, men detta ser inte så svårt ut. Överhuvudtaget verkar beskrivningarna vara enkla att förstå sig på, jag kan redan utan stickningen i min hand visualisera hur jag ska göra. Men man vet aldrig, när man väl sitter där och ska sticka kan det bli ett annat ljud i skällan! ;)
Det är perfekt att komma hem och ha en bok i brevlådan efter en lång arbetsdag, det känns verkligen lyxigt. Nu väntar jag bara på boken med olika tekannevärmare, "Tea Cozies". Den skulle skickas från Sunday Books så snart den gavs ut...

Knitty's höstnummer är ute nu, och som vanligt har de rara modeller. En av mina favoriter är den här tröjan som heter Neiman:


(Bilden är från Knitty.)

Modellen är jättefin och färgerna är superba tillsammans. Jag kan även tänka mig mörkbrunt tillsammans med ljusrosa små rundlar.

Jag har även börjat sticka på min diagonalhalsduk i Visjögarn! Det blir så läckert med de sneda partierna och garnet är härligt mjukt och lättstickat. Dessutom är färgen (nyponröd) väldigt lindisk...

Att Ola är trött när han kommer hem från jobbet förstår jag, för jag är själv på vippen att somna ståendes varje dag innan middag. Idag slog han dock alla rekord när han lyckades somna under personalkonferensen och tappa sin kaffekopp i golvet så att alla i aulan vände sig om och undrade vad han höll på med... Fniss! Så länge han inte gör som Monza och trillar ner från soffryggen när hon somnar utan att hålla fast sig med klorna är jag tacksam...

lördag 15 september 2007

Fotnystning

Lördag innebär att man får äta något gott, och idag blev det detta:

Lindiska äppelmuffins

Ingredienser:
3 skivade äpplen blandade med kanel, ingefära och farinsocker
1 dl farinsocker
1 dl honung
150 gr smör
1 msk vaniljsocker
½ msk kanel
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Gör så här:
Rör ihop smör, honung, farinsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt mellan varje ägg. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Smörj och bröa en muffinspanna för 12 muffins. Fördela hälften av smeten i bottnen av formarna, lägg i äppelklyftorna och klicka över resten av smeten på toppen.
Grädda i mitten av ugnen i 200° C i 20 min.
Låt muffinsarna svalna innan du stjälper upp dem. Ätes med fördel till en kopp kaffe och ett litet glas madeira.

Vi har inte bara festat på muffins idag, utan jag har fäst alla trådar på Weasley-tröjan, tvättat den och spänt ut dem. Imorgon bör den vara torr nog för att sys ihop! Jag har även utnyttjat Olas fötter som garnvinda och nystat upp det röda Visjögarnet, så nu är det färdigt att stickas med. Diagonalhalsduk blir det! Ola är så snäll som lånar ut sina fötter till nystning, men jag borde nog ta och laga den rikiga garnvindan någon dag. Den var ett fynd för ett par tior på en second hand-butik i Borgholm och den är bara lite trasig. Det kan vara skönt för er att veta att ingen Ola kom till skada under nystningen, han spelade GTA San Andreas på laptopen under tiden...

tisdag 11 september 2007

Aprikosa papegojor

Vi är precis inkomna efter att ha varit ute i trädgården och planterat ett litet gäng tulpanlökar. För att få plats med tulpanerna var vi först tvungna att röja bort några dahlior (som ändå verkade vara på upphällningen) och det, det var en lätt bisarr upplevelse. Knölarna jag planterade i våras var förhållandevis små, men det som kom upp var, tja, monsturöst... De fick inte plats i en hink! Nåväl, nu är de ersatta av papegojtulpanlökar av sorten 'Apricot Parrot'. De blommar förhoppningsvis fint i vår.

söndag 9 september 2007

Stickiga planer

Ojojoj, min Weasley-tröja är färdigstickad! Nu återstår "bara" att fästa alla miljoner lösa trådar, tvätta och sträcka ut den samt sy ihop den. Ikväll har jag stickat en halv ärm samt den lilla rullkragen. Den har goda försutsättningar för att bli en söt liten tröja även som ihopsydd och utslätad!

Nu sitter jag här och funderar på nästa stickprojekt. Jag har ju en ett hekto nyponrött Visjögarn som jag köpte i somras, och jag tror att jag har bestämt mig för att det skall bli en diagonalstickad halsduk. Den diagonalstickade halsduken är ju ett mönster som är spritt på nätet då Karen Baumer (som gjort mönstret) medger detta. Barbro Wilhelmsson har en svensk översättning av mönstret på sin blogg som jag tänker använda mig av. Sen har jag ju fint entrådigt garn från Ullcentrum hemma också, som ska bli en enkel rätstickad sjal så småningom. Och så har jag massor av sockgarn, alpacka och tyg till en Ola-skjorta så jag lär inte bli sysslolös bara för att mitt lilla Potterprojekt avslutas i och med att Weasley-tröjan blir klar.

Idag har vi haft fint besök av Olas föräldrar och ätit god kola-lingon-paj. Om ni är riktigt snälla bjuder jag er på receptet en vacker dag, för pajen var sådär riktigt läskigt god som bara något innehållandes honung kan vara... Som om inte pajen var frestelse nog så har Ola lockat mig till att shoppa böcker idag. Jag har beställt två stickböcker från SundayBooks; Tea Cozies och Knitting on the Road (den senare av Nancy Bush).





Nya böcker är aldrig fel, allrahelst inte om de innehåller en maska eller två.

Nu börjar Ola bubbla om att han vill ha en nattmacka. Själv kan jag nog tänka mig en bit paj, med det är nog no-no mitt i natten... :)

tisdag 4 september 2007

Förtrollat på Barbacka

Idag är det tisdag och då slutar jag jobba tidigt, vilket är jätteskönt. Helgen sa bara svosch och försvann, så jag hann aldrig riktigt känna efter om jag var ledig eller inte. Men kul var det, eftersom det var mycket som hände!

I lördags hade The Swedish Rowling Fanclub föredrag på Barbacka i Kristianstad om Harry Potter och om hemsidan som en del av Kristianstad Bokfestival. Ola, Dean och Signe lät riktigt proffsiga, trots att föredraget till viss del var improviserat. Själv visade jag upp det jag hade stickat från Alison Hansel´s bok "Charmed Knits". Jag var rädd att min lilla utställning skulle se just liten och fjuttig ut, men det blev faktiskt ganska bra. Det stickade fick ligga bakom glas i Barbackas entré och se fint ut och jag var glad. Weasley-tröjan var inte riktigt färdig (det är den fortfarande inte), men den fick visa upp sig ialla fall.


Uggla med vänner bakom glas


Ola sätter upp affischer på Barbacka


Signe, Dean och Ola håller föredrag


Signe högläser kapitlet "Kråkboet" ur "Harry Potter och hemligheternas kammare"

William (olianskt kusinbarn) fick den bruna alvmössan och den mönstrade Ron-mössan med fläta. De passade honom perfekt och han såg verkligen ut som en mycket söt liten alv i dem, speciellt eftersom han har börjat få vassa små tänder nu. :)

Vi grillade även med några kompisar på lördagskvällen samt träffade Jens och hans lilla familj på fredagskvällen, så nu har vi varit sociala för minst en månad framöver. Näe, man träffar inte så många trevliga människor här ute på ön. Här finns mest ölänningar. ;)

Nehej, nu ska jag gå och se om en viss herul har somnat i soffan eller ej och sen är det dags för att laga ugnspannkaka. Gottis!